25 de setembre 2024

20 preguntes a... Mar Aparicio

 

1.   Què llegeixes actualment? Els diaris digitals, els prospectes dels medicaments i els ingredients dels poc saliments processats que compro. No tinc cap llibre començat perquè, entre altres coses,estic escrivint una novel·la. Quan tinc un xic de temps estic massa cansada per gaudir de la lectura.

2.   Quins són els teus autors preferits? Manuel de Pedrolo, Agatha Christie, Pere Calders, Suzanne Collins, Mary Higgins Clark, uf, o paro o fem una llista llarga.

3.   Quin llibre et va marcar a la teva adolescència? Hi tornes de tant en tant? “El dia del strífids”, d’en John Wyndham.Va ser el primer llibre que vaig buscar expressament a la biblioteca. No el tenia a casa i no formava part de les obligades lectures de l’escola. Em va agradar molt.

4.   Hi ha algun llibre que t'hagués agradat escriure? Quan vull alguna cosa, ho acabo aconseguint. És tot el que diré.


5.   Si haguessis de triar un personatge de ficció d'algun llibre per asseure't a xerrar una estona, a qui triaries? Triaria a Hercule Poirot, un paio vanitós i intel·ligent. Caldria saber si ell voldria tenir una conversa amb mi.

6.   Com van ser els teus començaments a l'escriptura? De ben petita, a l’escola vaig guanyar algun premi i Jocs Florals. A casa també escrivia.

7.   Tens obra publicada sigui quin sigui el format? Tinc el llibre de relats “Realitats paral·leles” i molt aviat sortirà el “Realitat paral·leles II”.

8.   Vares triar editorial, autopublicació, xarxes? Per què? Em van triar a mi, podríem dir. Em van editar.

9.   En quin moment es considera que una persona és un escriptor? En el moment que escriu, però jo crec més en autors i autores, i artistes en general.

10.       Estàs treballant en algun projecte literari actualment? Sí, estic amb una novel·la sentimental. Va sorgir d’un repte amb unes companyes i un company. Mai havíem tocat el tema romàntic i ens n’estem sortint tan bé, que l’any que ve es publicaran cinc fascinants novel·les romàntiques en català.


11.       Tens una rutina per escriure quant a horari, lloc, ambient, etc.? Necessito no tenir distraccions. El silenci m’ajuda, però posar-me els auriculars amb música instrumental que creï l’ambient adequat segons què escric m’ajuda força.

12.       Quant temps dediques a escriure i/o a documentar-te per escriure? Documentar-se és feixuc i ocupa gran part del temps de creació. Escriure m’és fàcil, com també m’ho és il·lustrar.

13.       Quins són els teus gèneres o temàtiques preferits/des per llegir i/o per escriure? El misteri, el suspens, el thriller, el còmic, la novel·la històrica, la ciència-ficció, els contes…

14.       Quin va ser el punt d’inflexió o la inspiració per triar aquest gènere que escrius? La meva ment recargolada, curiosa, imaginativa, perversa.

15.       Quina part del procés literari és més complicada? La distribució i la venda. Ha, ha, ha. Idear i inventar m’és senzill.

16.       Com construeixes la trama, els personatges? Hi ha un esbós previ o escrius sobre la marxa? Hi ha una idea prèvia que després evoluciona i pot anar variant.

17.       Ets “investigador”? Alguna vegada has viatjat per obtenir dades concretes pel teu llibre? Ja m’agradaria!

18.       Creus que el contacte amb altres autors millora les teves habilitats d’escriptura? Per descomptat, sens dubte.

19.       Tria, tria: ordinador o llibreta? Ebook o llibre de tota la vida?Llibreta plena a vessar de notes, idees, paràgrafs sencers i anotacions de tota classe. Un llibre imprès sobre paper, amb una coberta atractiva i amb il·lustracions a l’interior.

20.       Per últim, qui ets quan no escrius? Una persona que no para, inquieta i creadora artística.

22 de setembre 2024

Premi Núvol de Contes 2024

Montserrat Segura
I aquestes són les notícies que més ens agraden a tot els components de Creàlit: La nostra companya -i fundadora- Montserrat Segura, ha estat la Guanyadora del Premi Núvol de Contes, amb el seu relat "Tessa i Lluïsa" una història impactant i estremidora que podeu llegir AQUÍ

A la web de Núvol també hi podeu consultar els altres contes que han participat en l'edició d'enguany.


Obra de Montserrat SeguraEl veredicte es va fer public divendres 20 de setembre en el marc de la Setmana del Llibre en Català. El relat de la Montserrat també s'inclourà al pròxim anuari de Núvol.   


La Montserrat és també autora de diverses novel·les, relats  curts, contes i una obra de teatre que podeu veure en aquesta imatge i dels que podeu obtenir més informació a la seva pàgina web 


Enhorabona Montse!

20 Preguntes a... Anabel Gardell

És el torn de la nostra companya Anabel Gardell i...comencem!

  1. Què llegeixes actualment? El Temps de les cireres de Montserrat Roig i l’assaig Faitez-le lire de Michel Desmurget.

  2. Quins són els teus autors preferits? Ho sento, no en tinc. Soc molt indecisa en aquest sentit, ja que m’agrada variar: assaig (filosofia, psicologia, empresa), novel·la, relats i contes infantils.

  3. Quin llibre et va marcar a la teva adolescència? Hi tornes de tant en tant? Els llibres de Juan José Millás, El código Da Vinci de Dan Brown, la saga Millenium de Stieg Larson, La sombra del viento i altres de Carlos Luís Zafon. No tinc temps de rellegir-los, potser ara no m’agradarien i prefereixo encetar llibres de la pila de pendents que tinc. Actualment, vull llegir més dones. Per compensar el que llegia a l’adolescència i per motivar-me. 

  4. Hi ha algun llibre que t'hagués agradat escriure? Canto jo i la muntanya balla d’Irene Solà. 

  5. Si haguessis de triar un personatge de ficció d'algun llibre per asseure't a xerrar una estona, a qui triaries? Ho sento, en trio dos: Willy Wonka i Mary Poppins. Pura fantasia. 

  6. Com van ser els teus començaments a l'escriptura? He participat en concursos de tota mena des de petita. A l’ESO em van seleccionar al concurs de Coca-Cola (no vaig guanyar, però va ser la primera vegada que vaig trepitjar una universitat: la UDG). Uns anys més tard, escrivia a la revista El vilatà de la Vila Universitària de la UAB.

  7. Tens obra publicada sigui quin sigui el format? El fantasma del llumí (2023) il·lustrat per l’Anna Grimal, La llar d’infants (2024) i pròximament el relat Ho controla tot amb il·lustració de la Judith Bassagañas a l’antologia Figueres de Por II (2024).

  8. Vares triar editorial, autopublicació, xarxes? El fantasma del llumí es va publicar amb Edita.cat, un segell que forma part de l’editorial El Cep i la Nansa. Vam fer una campanya de micromecenatge per poder-lo finançar. La llar d’infants s’ha publicat amb l’editorial de proximitat Cap de Ras Edicions.

  9. En quin moment es considera que una persona és un escriptor? No em considero escriptora al cent per cent, més aviat autora en general, perquè ara treballo per projectes la part d’escriptura i la d’il·lustració. Tanmateix, em resulta més fàcil trobar petits instants d’escriptura que per a pintar llargues estones. Tampoc descarto fer un llibre mut (silent book) o un àlbum infantil amb solapes. Tot i que em guanyo la vida amb una altra professió, he arribat a la conclusió que he de donar espai a l’escriptura i a la pintura dins la meva vida. He estat molts anys sense escriure ni dibuixar, tapant el meu vessant creatiu i amb conseqüències a la salut física i mental. Ara que he vençut la vergonya d’exposar-me, m’he compromès amb mi mateixa a tirar endavant els projectes que em facin il·lusió.

  10. Estàs treballant en algun projecte literari actualment? Sí, en un altre conte il·lustrat sobre ocells i tinc una altra idea que encara no he començat a desenvolupar. Enguany també participaré a Figueres de Por III, aquesta vegada amb el doble paper d’escriptora i il·lustradora.

  11. Tens una rutina per escriure quant a l'horari, lloc, ambient, etc.? M’agradaria, per contra, no soc capaç de seure a una hora i lloc determinats. Escric quan puc. Quan em venen rampells impossibles de reprimir, escric a llibretes, agendes i llistes d’idees al mòbil. No tinc cambra pròpia, més aviat un raconet a casa amb el meu portàtil i estris de dibuix. Les interrupcions amb la mainada són inevitables. Hi ha mares que em pregunten com ho faig i la meva resposta és esgarrapant moments i sense pressa per acabar els projectes, perquè és impossible arribar a tot. 

  12. Quant temps dediques a escriure i/o a documentar-te per escriure? El meu ritme és a foc lent, fent xup-xup, com un cargol que s’arrossega i també s’amaga dins la closca. Vaig estar 10 anys per publicar El fantasma del llumí. Vaig anar polint molt el text i alhora documentant-me i modificant el contingut, fins que va arribar un punt que em vaig atrevir a llegir-lo en veu alta. Per La llar d’infants, em vaig documentar i el vaig escriure en un mes, però per acabar les il·lustracions, un any. Calculo que necessitaré un total de quatre anys per acabar els dos contes il·lustrats que us he comentat a la pregunta número 10. D’altra banda, pel relat de Figueres de Por III seré molt més ràpida, m’hauré d’adaptar a la data límit. 


  13. Quins són els teus gèneres o temàtiques preferits/des per llegir i/o per escriure? Per llegir assaig, novel·la, novel·la històrica, novel·la policíaca, àlbums il·lustrats i contes infantils. Per escriure, en el moment vital en el qual em trobo, la literatura infantil, combinant-ho amb els relats curts per Figueres de Por. No descarto escriure novel·la juvenil o per a adults, així com la lletra d’alguna cançó.

  14. Quin va ser el punt d’inflexió o la inspiració per triar aquest gènere que escrius? Quan em va sorgir la idea d’escriure sobre els incendis de l’Empordà del 2012, vaig dubtar entre fer un relat per a adults, molt més macabre i dramàtic, o un conte per a nens amb una part de fantasia i alhora pedagògica. Vaig optar per la versió més optimista. A més a més, escriure per a infants és una gran responsabilitat: té l’objectiu d’entretenir el lector, fomentar el gust per la lectura, potenciar la riquesa lingüística, introduir nous coneixements i generar un bon moment en família i/o a l’aula. En canvi, Figueres de Por em permet experimentar i escriure coses que no faria amb la literatura infantil. 

  15. Quina part del procés literari és més complicada? Donar per acabada l’obra. Dir, fins aquí he arribat, ja no modifico res més.

  16. Com construeixes la trama, els personatges? Hi ha un esbós previ o escrius sobre la marxa? Faig esquemes i llistes i després avanço sobre la marxa. M’inspiro en anècdotes i persones del meu voltant per construir els personatges i també ho enllaço amb notícies i entrevistes que llegeixo o escolto. 

  17. Ets “investigador”? Alguna vegada has viatjat per obtenir dades concretes pel teu llibre? Sí. No gaire lluny, de fet, he anat a xerrades, visites guiades i alliberament d’ocells. Gaudeixo molt la part de recerca. Com una esponja, capto tots els detalls possibles. 

  18. Creus que el contacte amb altres autors millora les teves habilitats d’escriptura? Moltíssim. A través de la lectura dels seus llibres, compartint dubtes i coneixements; fent xarxa. Escriure és una activitat ideal per a introvertits, però no cal ser un ermità.

  19. Tria, tria: ordinador o llibreta? Ebook o llibre de tota la vida? Llibreta per fer croquis i llistes; ordinador per passar-ho tot a net i escriure ràpidament. Sempre llibre en paper.  

  20. Per últim, qui ets quan no escrius? Mare, estudiant, treballadora, i curiosa de mena. 

 

15 de setembre 2024

20 preguntes a... Ricard Sayeras

Què llegeixes actualment? Tots hem fet l’estraperlo d’en Joan Guillamet.

Quins són els teus autors preferits? Pere Calders, Quim Monzó, Saki, Ray Bradbury, Jesús Moncada, Leonardo Sciascia, Andrea Camilleri, William Faulkner, Edgar Allan Poe, Daphne du Maurier, Víctor García Tur...

Quin llibre et va marcar a la teva adolescència? Les aventures d’en Tintín. Hi tornes de tant en tant? Ara fa molt que no.

Hi ha algun llibre que t'hagués agradat escriure? Camí de sirga.

Si haguessis de triar un personatge de ficció d'algun llibre per asseure't a xerrar una estona, a qui triaries? El comissari Montalbano.

Com van ser els teus començaments a l'escriptura? Amb uns coneguts de l’institut Ramon Muntaner ens vàrem engrescar a publicar uns fanzins que es deien 17600 Figueres i Empordà Funeral.

Tens obra publicada sigui quin sigui el format? Contes en diferents reculls com el Figueres de Por, el del premi de narrativa de Torrelles de Llobregat i el del premi literari de Nou Barris de Barcelona. També m’han publicat contes a la Revista de Girona i a la revista Xiuxiuejant a la vora del mar. I en el meu bloc personal.

Vares triar editorial, autopublicació o xarxes? Xarxes. Per què? No he tingut bones experiències amb les editorials.

En quin moment es considera que una persona és un escriptor? Quan escriu amb intenció de ser llegit.

Estàs treballant en algun projecte literari actualment?Tinc una novel·la històrica a les beceroles i sempre tinc contes a mig fer, que van llevant a poc a poc, com el pa.


Tens una rutina per escriure quant a horari, lloc, ambient, etc.? Aprofito les estones lliures esparses que arreplego durant la setmana.

Quant temps dediques a escriure i/o a documentar-te per escriure? El que puc.

Quins són els teus gèneres o temàtiques preferits/des per llegir i/o per escriure? Ciència-Ficció, realisme màgic, policíac, terror, història.

Quin va ser el punt d’inflexió o la inspiració per triar aquest gènere que escrius? Sempre he consumit aquesta literatura i va ser molt natural passar de llegir a escriure. I des de petit, que la imaginació em desborda.

Quina part del procés literari és més complicada? Publicar.

Com construeixes la trama, els personatges? Hi ha un esbós previ o escrius sobre la marxa? Quan tinc una idea la maduro al cap el temps que calgui fins que començo a escriure i li vaig donant forma mentre progressa.

Ets “investigador”? Alguna vegada has viatjat per obtenir dades concretes pel teu llibre? Investigo a les biblioteques, però no he viatjat mai expressament.

Creus que el contacte amb altres autors millora les teves habilitats d’escriptura? N’estic convençut.

Tria, tria: ordinador o llibreta? Ebook o llibre de tota la vida? Ordinador i llibre de paper.

Per últim, qui ets quan no escrius? Un marit, pare de família, comerciant, president d’un ateneu, aficionat al teatre i col·leccionista de discs.

09 de setembre 2024

20 preguntes a... Víctor Arnó

 

    1.  Què llegeixes actualment?

Ara estic llegint «l’Anticrist» de Friedrich Nietzsche i vaig alternant amb «Gente de la Edad Media» de Fossier. He acabat recentment les novel·les «Aún no sé quién soy» d’Antònia Tubau i «Ha valido la pena» de la Maria Sánchez Cuenca

 2.  Quins són els teus autors preferits?

No considero que hi hagi un autor que mereixi una posició per damunt d’altres. Hi ha escriptors amb més talent i millor prosa, està clar. Estic convençut que els autors, tots en la seva mesura, aporten a la literatura i no podem tancar-nos només als clàssics.

3.  Quin llibre et va marcar a la teva adolescència? Hi tornes de tant en tant?

El vaig llegir en castellà, però es tracta de «El Quixot» de Miguel de Cervantes. Crec que és el llibre d’aventures complet i perfecte, el llibre amb majúscules, ambdues parts.

Ara fa anys que no l’he tornat a llegir i potser aquesta pregunta serà una excusa perfecta per fer-ho.

 4.  Hi ha algun llibre que t'hagués agradat escriure?

Dintre de la meva pròpia modèstia, estic a anys llum en molts sentits, però «El mite de Sísif» d’Albert Camus.

 5.  Si haguessis de triar un personatge de ficció d'algun llibre per asseure't a xerrar una estona, a qui triaries?

Resposta polèmica:

Un personatge molt interessant per conversar-hi seria, per exemple Jesucrist. Sempre he pensat que una conversa amb ell seria apassionant.

Resposta sense polèmica:

Un personatge molt interessant per conversar-hi seria, Dante, de la «Divina comèdia» que coincideix amb el nom amb l’autor, Dante Alighieri, però és un personatge de ficció que aprèn moltes coses durant el seu viatge.

 6.  Com van ser els teus començaments a l'escriptura?

Vaig començar amb un bloc als voltants del 2008, feia molts anys que llegia sobre molts temes, i va arribar el moment que vaig pensar que havia de dir quelcom respecte a assumptes que m’interessaven. Aquell bloc i un altre, que va arribar després, han desaparegut ja, però les entrades les vaig rescatar i ara formen part del meu bloc actual, al meu web.

 7.  Tens obra publicada sigui quin sigui el format?

A més a més de les publicacions al meu bloc, protegides per ISSN, vaig publicar a l’abril d’aquest any 2024 la meva primera obra, un assaig sobre la meditació i la projecció astral. «Meditación, proyección astral y otros mundos».

El trobareu disponible en format Kindle, tapa tova i dura a Amazon.


 8.  Vares triar editorial, autopublicació, xarxes?

Vaig optar per l’autopublicació. De les moltes opcions que hi ha, em vaig decantar per Amazon KDP.

Per què?

Sense menystenir en absolut la tasca que fan a les editorials tradicionals, volia tenir més control sobre la meva obra. Volia triar la maquetació, la portada, els formats de distribució... Això també té els seus inconvenients perquè sense el suport d’una editorial, t’has de fer càrrec de tota la feina i de la distribució i promoció. Tanmateix, l’ experiència ha estat molt positiva.

 9.  En quin moment es considera que una persona és un escriptor?

Com s’acostuma a dir, m’agrada molt que em facis aquesta pregunta. Jo fa anys que em dedico a l’escriptura, participo en concursos de relats, publico al meu propi bloc... Tot i això, fins que no tens una obra al mercat i reps la retroacció del públic, crec que no et sents preparat per autodenominar-te escriptor, realment hi ha un salt.

10.      Estàs treballant en algun projecte literari actualment?

Efectivament, ara tinc a mitges una novel·la sentimental d’aventures. És una iniciativa de Creàlit, amb l’objectiu de tenir-ne una novel·la sentimental abans del proper Sant Jordi, en participem uns quants membres.

A més a més, vaig fent publicacions al meu bloc de forma periòdica i vaig avançant, això si molt lentament, un altre assaig que estic escrivint i del que encara no us puc avançar res. Us demano disculpes pel secretisme.

11.      Tens una rutina per escriure quant a horari, lloc, ambient, etc.?

Diuen que els escriptors acostumen a ser maniàtics de mena. En el meu cas, no voldria pas ser una excepció.

Habitualment escric al despatx que m’he fet a una habitació de casa meva, amb un cafè amb llet o un té verd a la taula i música suau de jazz de fons. M’he acostumat tant a aquest entorn creatiu, que em potència moltíssim la creativitat. Sempre que sigui possible amb llum natural i amb la finestra que em permet mirar al cel.

12.      Quant temps dediques a escriure i/o a documentar-te per escriure?

Hom planifica i després les coses surten com surten, però intento escriure i/o documentar-me cada dia, com a mínim dues hores.

13.      Quins són els teus gèneres o temàtiques preferits/des per llegir i/o per escriure?

A mi des de molt jove, sempre m’ha interessat molt l’esoterisme, l’ocultisme, la filosofia i el pensament crític. La major part de la meva biblioteca va en aquesta senda. Així i tot, la novel·la és indispensable per viatjar, conèixer personatges apassionants i créixer també, d’una altra manera.

 14.      Quin va ser el punt d’inflexió o la inspiració per triar aquest gènere que escrius?

Després de llegir molts llibres sobre l’ experiència fora del cos o viatge astral, vaig observar que alguns dels autors referien experiències que no s’ajustaven a les meves i, arriba un moment, que necessites compartir les teves vivències amb la intenció d’aportar a la comunitat i de clarificar procediments que, segons el punt de vista personal, poden simplificar-se.

 15.      Quina part del procés literari és més complicada?

Jo mai he patit el famós «síndrome del full en blanc», per a mi l’autèntic repte està a valorar, amb totes les notes que un pren, al procés de documentació i investigació, si tenim suficient material per fer un llibre i en cas negatiu, quines parts en manquen i com ampliar-les.

16.      Com construeixes la trama, els personatges? Hi ha un esbós previ o escrius sobre la marxa?

De primeres, penso la història que vull explicar, d’una manera força senzilla i la reprodueixo en el que anomenem «escaleta». Vaig afegint parts de la trama a l’escaleta per donar-li cos i dividir per capítols els diferents arguments que conformen la història i després utilitzo aquesta guia per escriure.

Als personatges, m’agrada poder veure’ls mentre imagino la història, per això tinc una fitxa de cada un, amb la seva descripció física, emocional, la seva personalitat, objectius, filies, fòbies, anhels, i capacitats. Per poder donar-li credibilitat a un personatge, primer me l’he de creure jo.

 17.      Ets “investigador”? Alguna vegada has viatjat per obtenir dades concretes pel teu llibre?

Aquesta vegada transformaré la pregunta per ajustar millor la meva resposta. No es tracta que sigui necessari viatjar per obtenir una dada concreta, perquè avui disposem de tot el coneixement del món des de casa nostra. Tanmateix, el que s’ha de fer és viure! Si un escriptor no és curiós, no «investiga» com funcionen les coses, quines particularitats tenen aquests o aquells... mai podrà escriure res més que allò que ell conegui. El món és molt gran i molt divers per escriure només d’allò que nosaltres pensem des del sofà de casa.

Per tant, s’ha d’investigar, s’ha de viatjar, s’han de llegir llibres dels que pensen com nosaltres i s’han de llegir dels que pensen en contra.

 18.      Creus que el contacte amb altres autors millora les teves habilitats d’escriptura?

No només penso que és així. Tinc proves documentals. L’intercanvi d’informació, de formes de fer les coses, les idees que un no sap com desenvolupar i rep ajuda... El contacte amb altres autors és fonamental per créixer en l’escriptura. Potser seria agosarat afirmar-ho d’aquesta manera, però totes les professions, activitats i disciplines s’han de portar a terme entre companys d’activitat si un vol avançar.

 19.      Tria, tria: ordinador o llibreta? Ebook o llibre de tota la vida?

La pregunta més senzilla de tota l’entrevista. Sense cap dubte ordinador per escriure i llibreta per investigar.

Llibre sempre. L’objecte llibre té quelcom místic, la seva possessió és per a mi, del tot imprescindible. Tanmateix, per viatjar o per portar al damunt m’estimo més l’Ebook, tot i que siguin versions digitals de llibres que tinc al prestatge.

 20.      Per últim, qui ets quan no escrius?

Una pregunta que mereix ser raonada. Alguns escriptors s’han de posar «en situació» per comprendre als seus personatges o per sintonitzar-se amb els seus texts d’assaig. Per ventura, aquest no és el meu cas. Jo miro al món amb la mateixa mirada d’encuriosit que feia anar de petit. Per a mi no suposa un exercici el fet de posar-me a escriure, ja que el que escric és el que soc. En Víctor escriptor és el mateix Víctor que fa de pare, que va a fer la compra o que s’estira a fer una migdiada. No hi ha cara B. 

06 de setembre 2024

20 preguntes a... Antònia Tubau Paloma

 Tenir a l'abast un grapat d'autors de gèneres diferents és un motiu magnífic per parlar de llibres, dels que llegeixen i dels que escriuen, dels moments viscuts com a escriptors i com a lectors. En resum, per xerrar i conèixer què hi ha més enllà de la seva obra.

Hem preparat una bateria de 20 preguntes als nostres companys de Creàlit i la nostra primera víctima és Antònia Tubau Paloma.

1. Què llegeixes actualment? Normalment, llegeixo sobretot ficció (novel.la de tot tipus), però actualment estic llegint “El infinito en un junco” de la Irene Vallejo (assaig).

2.       Quins són els teus autors preferits? Per deformació professional -soc professora de llengua i literatura-, m’és molt difícil respondre aquesta pregunta. No acostumo a casar-me amb cap autor, soc força tastaolletes. M’agraden tant els clàssics com alguns autors novells, però quan tinc ganes de xalar tiro més pel fantàstic.

3.       Quin llibre et va marcar a la teva adolescència? Molts: “La història interminable”, “El hòbbit”, “El mecanoscrit del segon origen”, “Raíces”... (els primers títols que he recordat, però en podria citar molts més) Hi tornes de tant en tant? Només acostumo a rellegir per obligació a la feina, tot i que sempre penso que ho hauria de fer. Amb tot…, hi ha tants llibres nous!!!

4.   Hi ha algun llibre que t'hagués agradat escriure? Molts. A vegades, quan llegeixo penso “jo voldria escriure així” o “tant de bo se m’acudís un desenllaç així d’original”, però és enveja sana.

5.       Si haguessis de triar un personatge de ficció d'algun llibre per asseure't a xerrar una estona, a qui triaries? Això no m’ho havia plantejat mai, potser m’hauria agradat conèixer el Quixot, xerrar amb ell segur que hauria estat una experiència; poder ajudar a madame Bovary a sortir-se’n dels seus maldecaps tampoc hauria estat malament; ajudar a salvar els llibres al Fahrenheit 451… Estàs obrint la caixa de Pandora…

6.       Com van ser els teus començaments a l'escriptura? Buf!!! Ja tinc una edat, he de mirar molt enrere. Crec que el primer que podria dir que era amb intenció literària va ser a l’institut Ramon Muntaner, quan em vaig presentar al concurs de Sant Jordi i no vaig guanyar. Amb tot, no vaig llençar la tovallola i vaig continuar escrivint per plaer, només per mi. De més gran vaig col.laborar amb articles d’opinió a la premsa municipal i, quan vaig entrar a Creàlit, vaig publicar els primers contes.

7.       Tens obra publicada sigui quin sigui el format? Tinc una novel.la juvenil (o més bé dirigida al que ara es coneix com a “young adult”) que es titula “Aún no sé quién soy”. Barreja fantasia, misteri, aventures i una mica d’amor. Es troba a Amazon en tapa tova i en versió kindle. Potser quan es faci públic aquest qüestionari, ja hi serà també la seva traducció al català.

8.       Vares triar editorial, autopublicació, xarxes? Per què? Vaig optar per autopublicar aconsellada per altres companys que havien passat mil peripècies amb les editorials. De fet, jo al principi només volia penjar-la al wattpad per veure com reaccionaven els lectors, però la gent del meu voltant em va aconsellar que la tingués en paper.

9.       En quin moment es considera que una persona és un escriptor? Això voldria saber jo… Jo tinc clar que soc professora i a vegades em sento amb la síndrome de l’impostor dins d’aquest món. Suposo que és normal al principi, però tinc clar que estic fent una cosa que m’agrada o sigui que m’és igual si soc escriptora o no.

10.       Estàs treballant en algun projecte literari actualment? Sí, amb uns companys de Creàlit ens hem proposat un repte: escriure una novel.la romàntica en un any. Ja veurem si ens en sortim.

11.       Tens una rutina per escriure quant a horari, lloc, ambient, etc.? És molt complicat compaginar la feina, la família i escriure, però suposo que són uns privilegiats els que no ho han de fer. Jo només necessito silenci i temps. 

12.       Quant temps dediques a escriure i/o a documentar-te per escriure? Per escriure, no m’hi puc posar si només tinc una hora, necessito situar-me abans de començar perquè no puc escriure cada dia. Per sort, els nens són grans i hi puc dedicar una part del meu temps lliure.

13.       Quins són els teus gèneres o temàtiques preferits/des per llegir i/o per escriure? M’agrada molt escriure sobre les relacions entre persones i sobre allò que podria ser el món i que no és, i –no sé ben bé el perquè– sempre acaba sortint el paranormal.

14.       Quin va ser el punt d’inflexió o la inspiració per triar aquest gènere que escrius? Jo no trio, arriba una idea i va evolucionant per si mateixa, agafa vida pròpia i jo vaig transcrivint.

15.       Quina part del procés literari és més complicada? Per mi, tenir controlada la musa quan no puc escriure. Però és un problema que hauré de patir almenys fins que em jubili. Espero que no es cansi de mi.

16.       Com construeixes la trama, els personatges? Hi ha un esbós previ o escrius sobre la marxa? Tinc una idea general de la història, i dels personatges principals, però pot ser que aquesta varïi o que s’hi afegeixin personatges a mesura que avança la redacció.

17.       Ets “investigador”? Alguna vegada has viatjat per obtenir dades concretes pel teu llibre? Pel que he escrit fins ara no m’ha calgut anar gaire lluny, però no ho descarto per a propers treballs.


18.       Creus que el contacte amb altres autors millora les teves habilitats d’escriptura? Jo crec que és un suport impagable. Potser no m’hauria animat a publicar si no fos pels companys de Creàlit. A més, veus diferents maneres d’escriure o de fer literatura, pots compartir textos i comentar-los, pots preguntar dubtes… És fantàstic!

19.       Tria, tria: ordinador o llibreta? Ebook o llibre de tota la vida? Jo sempre començo escrivint a la llibreta i després ho passo a l’ordinador, sembla que les idees flueixen més amb el bolígraf, en el meu cas. Per llegir, llibre de tota la vida, sense cap mena de dubte.

20.       Per últim, qui ets quan no escrius? Bé, una mica ja ho he dit: soc professora de secundària, soc lectora empedreïda, soc mare de dos nois, soc empordanesa, i no necessàriament en aquest ordre.